Thursday, July 30, 2009

Thots for sharing....

This is actually the email i sent to my frens....i would like to put it here, just to share some of my thots with others...

Salam everyone,

i terpanggil nak bagi sikit pendapat. About being 'open minded' ke tak esp dalam menyentuh isu-isu hukum2 wajib dalam agama islam - I do agree that some of the malays yang cuba berdakwah membantu orang sekeling ke arah an islamic way of life memang kurang prihatin tentang cara dan tatatertib berdakwah.
Sebenarnya dalam islam mmg dah tersedia (dalam hadith) cara2 menegur orang membuat kesilapan. And if kita follow betol2 ape yang hadith anjurkan mmg takkan belaku kesilapan. If orang yang nak ditegur itu mmg asal allah tak kurniakan lagi rahmat dan hidayahnya, kalau kita guna cara yang diajar dlm hadith pon mmg die tak kan berubah (apalagi if mmg tak ikut lansung cara yang diajar dlm hadith)
Oleh itu, apabila kita yang ditegur tidak mahu menerima apa yang ditegurkan, kadang-kadang bukan salah orang yang menegur if dia betol2 ikut cara yg diajar oleh hadith tetapi hati kita yang mencari alasan (mengikut hukum akal sendiri) untuk menolak mungkin sb hidayah Allah belom dikurniakan pd kita. (peringkat2 cara menegur yang diajar dlm islam i blom update lagi dlm my blog..insyaallah akan dilakukan later)
Dalam hal berpuasa dalam bulan ramadhan atau apa2 ibadah wajib sekali pon, pada i, focusing ourselve on the objective ( eg ingin berpuasa penuh dlm bulan ramadhan or bersolat cukup 5 waktu,mengeluarkan zakat, misalnya) is one thing but berusaha ke arah mencapai objective itu is another issue tak kurang penting nya.
Maybe dalam usaha untuk berpuasa penuh dalam bulan ramadhan, if mmg betol2 bersungguh ke arah ini, pada i, tak cukup hanya try sedaya upaya dlm bulan ramadhan sahaja. Perhaps throughout the year, kita cuba berpuasa sunat. Dalam effort untuk belajar berjinak2 dgn berpuasa sunat, dlm hadith diajar secara berperingkat2:
a) mulakan dengan consistently puasa sunat pada 13,14,15 setiap bulan islam
b) bila dah selesa dgn keadaan ini, boleh proceed ke berpuasa setiap isnin dan khamis

Cuba lah selagi belom tiba bulan ramadhan dengan harapan by the time tiba ramadhan nnti, kita akan dapat capai objective kita iaitu berpuasa penuh dlm bulan ramadhan.

Begitu juga dengan ibadah yang paling penting iaitu solat.
Ada satu kisah benar experienced by one of the ustaz. This ustaz pernah bekerja dgn kementrian pertahanan and he had worked under a Jeneral ke Major ntah..but this Jeneral mmg tak pernah bersolat. This ustaz, realising this fact thought of a way of how to mengajak this Jeneral to amalkan solat. So lepas minum pagi almost everyday, this ustaz would suggest to the jeneral " tuan, boleh tak lepas kita minum pagi ni, jom kita singgah masjid dekat ni, kita letak duit syiling sikit dlm tabung masjid tu" This jeneral said " oh ok la..bagus jugak tu" .
Satu kerja la this ustaz akan menukar banyak sangat duit2 syiling for this purpose. So setiap hari both ustaz and jeneral went to the nearby masjid to masukkan a few syilings into the tabung masjid. One day, jeneral ni perasan la ada orang dok dalm masjid tu solat sunat or just duduk bertafakur dlm masjid - so he said to ustaz " ustaz, saya dah lama tak solat, dah lupa dah tertib2 solat, amek air sembahyang pon cam ingat tak ingat, ustaz tolong ajar saya solat sunat boleh?"
So ustaz ajar je la solat sunat 2 rakaat. After a while jeneral tu kata..saya nak solat subuh lah ustaz, dua rakaat je kan? - so ustaz pon ajarkan cara solat subuh which is the same as solat sunat 2 rakaat cuma ditambah doa qunut. After a while, jeneral soh die ajar solat waktu2 lain pulak.
Akhirnya, cukuplah 5 waktu solat wajib si jeneral ini.
Ustaz menerangkan. Bermula Allah hidayahkan pd jeneral ini utk men'try' solat sunat 2 rakaat tersebut..maka dlm masa yang sama jeneral ini mula membaca surah alfatihah. Surah alfatihah adalah doa - sb dlm surah ini kita mohon Allah tunjukkan kita jalan yang lurus, jalan yang di beri nikmat dan bukan jalan yang dimurkai dan sesat. Maka sebenarnya bermula dari situ lah si jeneral mula memohon pada Allah untuk dirinya diselamatkan dari jalan kufur ke jalan Allah.

The moral of my story is - sebelom kita bermula untuk melakukan ibadah2 wajib yang lain, mari kita betol kan solat dulu - cukupkan solat 5 waktu dulu (boleh la try cara yang dilakukan oleh ustaz pada jeneral ini walaupon bermula dengan solat sunat sahaja..insyaallah, ia akan membuka jalan ke arah mencukupi solat 5 waktu)


Semua yang baik datang dari Allah dan yang tidak baik mesti datang from me. Semoga diampuni Allah swt.

Tuesday, July 28, 2009

HADITH MENGENAI TETAMU

Dari Abu Suraih al-Adawi bahawa dia berkata, mataku telah melihat Rasulullah saw dan telingaku telah mendengar ketika dia telah bersabda dengannya. Sabdanya, sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia memuliakan tetamunya dan tempohnya. Mereka berkata, apakah tempohnya? Baginda bersabda, satu hari satu malam dan tempoh bertamu adalah tiga hari dan apa yang selepas itu maka dia menjadi sedekah dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka hendaklah dia berkata dengan baik atau diam.

Di dalam hadith ini ada 3 pengajaran:

1- hukum menawarkan diri sebagai tetamu adalah ( kita ckp kat orang tu kita nak datang rumah dia):
a) sunat kerana mengikuti sunnah
b) makruh jika terdapat sesuatu kesusahan
c) haram jika berlaku kemudharatan

2- hukum menerima tetamu adalah:
a) sunat kerana mengikut sunah
b) makruh jika memberi susah kepada diri sendiri dan tetamu
c) haram jika memberi kemudharatan kepada diri dan tetamu
d) wajib jika tidak menerima ia memberi kemudharatan kepada tetamu

3- tempoh meraikan tetamu adalah 3 hari dan selebihnya merupakan sedekah

Tuesday, July 21, 2009

Kematian Adalah Kafarat bagi Setiap Muslim

Rahsia Kematian, Akhirat dan Kiamat, pg 30

by Ustaz Kamal Asyaari
Tuesday 21 July 2009

1. Rasulullah bersabda " Kematian adalah kafarat bagi setiap muslim".
Yang dimaksudkan dengan karafat di sini adalah keampunan dari dosa dosa.

2. Sesungguhnya kematian adalah kafarat bagi segala penderitaan dan rasa sakit yang dialami oleh mayat sewaktu menderita sakit.

Di sini, kematian bermaksud sakit ketika hendak mati

3. Rasulullah bersabda "Setiap orang muslim yang ditimpa penderitaan berupa sakit dan lainnya,nescaya kerananya Allah akan menurunkan kejahatan-kejahatannya seperti pohon yang menurunkan daun daunnya"

Menurunkan kejahatan-kejahatannya bermaksud gugur dosa-dosanya (melainkan dosa syirik pada Allah dan dosa dengan manusia lain) tetapi dengan syarat sabar dan redha menghadapi penderitaan ini.

Ustaz mengulas:

Apa maksud sabar dengan sakit? Ada 3:

a) disebabkan keimanan yang tinggi, hanya berdiam diri menahan sakit (ni ustaz kata jarang la jadik kat orang2 cam kita ni...)

b) berikhtiar dengan melakukan sesuatu selagi tidak melanggar hukum syarak (misalnya berubat dengan cara perubatan islam yang diyakini caranya tidak melanggar syarak)

c) sakit ini menyebabkan berterusan mendekatkan diri kepada Allah

4. Rasulullah bersabda " Barangsiapa yang dikehendaki Allah baik, Allah akan mencobanya"

Ustaz mengulas lanjut. Petanda Allah sayang pada kita adalah dia akan uji kita (sebab ini yang dikatakan oleh rasulullah dalam hadith tadi)

5. Bagi orang orang yang Allah kasihi dan mendapat redha Allah, dalam hadith Kudsi, Allah Taala berfirman
"Sesungguhnya Aku tidak akan mengeluarkan seseorang dari dunia sedang Aku ingin mengasihinya sebelum Aku mencukupkan padanya atas semua kesalahan yang pernah ia lakukan, dengan sakit di tubuhnya, musibah yg menimpa keluarga dan anaknya, kesempitan kehidupannya, kesulitan rezekinya sampai hal hal yang kecil lainnya. Apabila masih ada sisa dosanya, Aku akan memberatinya dengan kematian, sampai akhirnya ia datang kepada Ku seperti pada hari ketika ia dilahirkan oleh ibunya"

6. Bagi orang orang yang Allah tidak cintai dan tidak redha, Allah berfirman
"Demi keperkasaan dan keagunganKu, Aku tidak akan mengeluarkan dari dunia seorang hamba yang ingin Aku siksa, sampai Aku memenuhi setiap kebajikan yang pernah dilakukannya dengan kesehatan di tubuhnya, kelapangan pada rezekinya,kesenangan dalam kehidupannya dan rasa aman di dadanya, sampai hal hal yang terkecil lainnya. Jika masih ada sisa kebaikannya, Aku akan memudahkan kematiannya sampai akhirnya ia datang pada Ku dalam keadaan tidak punya kebajikan sama sekali yang dapat ia gunakan sebagai benteng dari neraka"

7. Ustaz mengulas. So, bagaimana pula kita yang mmg tak de masalah smua? Duit ada...harta ada...smua cukup...tubuh sehat...? Adakah kita antara orang yang Allah tidak redhai seperti dalam hadith kudsi di atas ni??

Apa yang perlu kita (yang tiada masalah ni) lakukan agar kita tidak tergolong dalam orang yang Allah tidak redhai? Ustaz menerangkan bahawa hendaklah kita yang senang lenang ini merasai keperitan, kesusahan dan penderitaan orang lain dengan membantu mereka yang dlm kesusahan(bersedekah...menghulurkan apa jua bentuk bantuan)

8. Diriwayatkan oleh Tirmidzi dari Aisyah
"Sesungguhnya kematian mendadak adalah kesenangan bagi orang yang mukmin dan hukuman yang menyedihkan bagi orang kafir"

Kesenangan di maksudkan di sini adalah - mengurangkan kesakitan sakaratul maut dan tidak menyusahkan orang lain (sb kalau sakit berpanjangan akan menyusahkan orang membela kita sakit)

9. Ustaz menyatakan kelebihan melihat orang yang sedang nazak:

a) akan memberi keinsafan kepada orang yang melihat dan akan mengingatkan kita kepada kematian

b) jika kita pergi menziarahi orang yang sedang nazak dan kita mendoakan agar Allah memudahkan urusan sakaratul maut orang itu, maka bila kita dlm nazak pula, Allah akan permudahkan urusan sakaratul maut kita. Memudahkan disini bukan bermakna tidak sakit. Sebab gerenti sakit ketika sakaratul maut itu. Memudahkan di sini bermakna, tidak lah nnti kita terpesong dengan hasutan/gangguan syaitan yang akan datang menganggu keimanan kita tatkala di ambang sakaratul maut.

Maka ustaz berpesan, kalau dengar aje orang sedang nazak...pergi la ziarah and doakan orang itu jika mahu kemudahan tatkala kita di ambang sakaratul maut.

10. Ustaz berpesan, ada 2 manusia yang perlu kita lepasi jika mahu masuk syurga
a) ibubapa
b) suami yang baik bagi wanita

Oleh itu, adalah beruntung kita jika kita mati dulu dari ibubapa kita sebab doa ibubapa pada anaknya gerenti makbul and tiada hijab.
Dan utk wanita pula, jika mempunyai suami yang baik disisi Allah, dan wanita ini mati dulu, maka si suami ini gerenti akan mendoakan dia. Doa dan redha suami pada isteri akan menjamin syurga buat wanita ini kerana redha suami maka redha lah Allah. Redha ibubapa pada anak2nya maka redha lah Allah pada anak itu.

11. Ustaz berpesan lagi. Bela lah dan jaga lah ibu bapa kita yang uzur dan ibu bapa mentua kita yang uzur kerana kalau kita bela mereka di dalam rumah kita, banyak dan besar ganjarannya. Paling sikit ganjaran adalah - seluruh malaikat akan mengerumuni rumah kita. Dan kematian kita kelak akan ditangisi oleh para malaikat dan malaikat akan berdoa pada Allah untuk kita.

Tuesday, July 14, 2009

Penyakit Lisan....Sambungan

By Ustaz Dr Shihabuddin

date 14 july 2009
(kelas ini mengantikan kelas ustaz Kamal Asyaari yang tidak dapat hadir kerana beliau dimasukkan ke hospital kubang krian semalam. Beliau pengsan selepas mengajar untuk kuliah maghrib di situ malam tadi)

Kelas 2 minggu lepas, ustaz berhenti pada penyakit lisan yang keenam iaitu sombong. Ustaz menegaskan "Tidah masuk syurga orang yang mempunyai perasaan sombong walau sebesar biji sawi".

Penyakit lisan yang seterusnya:


  • melibatkan diri dengan kata-kata yang batil
Ustaz mengulas kata -kata yang batil. Kata-kata yang batil adalah kata2 yang berkait dengan kemungkaran iaitu:

a) cakap2 kosong
b)cakap2 fitnah
c)cakap2 memesongkan akidah seseorang

Sabda Rasulullah:
Sesungguhnya seseorang apabila bercakap dengan percakapan yang diredhai Allah, maka kalimat yang diucapkan akan sampai ke Arasy. Dan Allah mencatatkan nya melalui malaikat Raqid dan Aatid

Bercakap tentang perkara2 yang batil ini, ustaz menyentuh sesetengah orang yang suka kafir mengkafirkan seseorang yang lain. Ustaz berpesan agar berhati2 apabila mengeluarkan kata2 yang melibatkan kafir mengkafirkan orang lain.

Hukum kafir-mengkafir ada 4:

a) mengkafirkan orang yang kafir(iaitu kafir asli) - kita tidak kafir
b)mengkafirkan orang yang tidak kafir - kita jatuh kafir
c) tidak mengkafirkan orang yang kafir - kita jadik kafir
d)tidak mengkafirkan orang yang tidak kafir - kita tidak kafir

Apakah ciri2 orang yang kafir? Ada 6 ciri2:

a) Kafir haqiqi/original dari lahir dah mmg kafir (dari keturunan) - surah AnNisa' ayat 136
b) Kafir kerana melawan (melawan ini involves 2 perkara - niat dan action) - surah AnNaml ayat 14
c)Kafir kerana menentang (menentang ini involves only 1 perkara - dlm hati..tak ikut tetapi tidak melawan. Mcm iblis, iblis tidak melawan Allah tetapi menentang)- surah AlBaqarah ayat 34
d)Kafir kerana menyeleweng/sesat/berpaling - surah AsSajadah ayat 22)
e) Kafir kerana ragu-ragu tentang perkara2 yang berkait dengan akidah
f)Kafir kerana munaafiq - surah AlBaqarah ayat 10)

Ustaz mengingatkan kita dalam surah AnNisa' ayat 145 dimana Allah menegaskan bahawa orang2 munafiq ini akan menjadi kerak api neraka.

Penyakit lisan seterusnya:
  • suka bercakap kotor/lucah/mencarut
Sabda Rasulullah: Jauhkan dirimu daripada bercakap2 kotor kerana Allah tidak suka kepada manusia yang suka bercakap2 kotor.

Adapun cakap2 kotor ini datangnya dari syaitan - surah Al 'Araf ayat 200 dan 201
  • memaki hamun orang lain
  • menjadi saksi palsu
  • mengungkit ungkit pemberian - surah Al Baqarah ayat 264
Perkara2 yang menyebabkan pemberian kita dipandang oleh Allah swt ada 9:

a) niat
b) keikhlasan
c)sumber yang baik
d)cara memberi
e)jumlah pemberian
f) kepayahan/ keberatan tatkala memberi - ni kalau kita beri barang yang paling kita sayang and berat nak kita bagi ..yang ni lagi tinggi darjat pemberiannya
g) kemanafaatan pemberian
h) tengok hari and tengok bulan time memberi (timing kena bagus...)

- kalau bersedekah pada hari biasa iaitu selasa, rabu, sabtu atau ahad...pahala nya antara 1 -10
-kalau bersedekah pada hari isnin, khamis atau jumaat ...pahalanya gandaan 10
-kalau bersedekah pada bulan Rejab ...pahalanya gandaan 70
-kalau bersedekah pada bulan Syaaban...pahalanya gandaan 100
-kalau bersedekah pada bulan Ramadhan ...pahala minimum adalah 700 ganda hingga 1000ganda dan berganda2


Kelas tamat di sini...

Monday, July 13, 2009

Peranan Iman Dalam Kehidupan

By Ustaz Dr Shahibuddin (ustaz yg sangat detail...remember topic on zakat?'haa ustaz ni laa)

This note dated 30 june 2009. Masa ni Ustaz Shahibuddin was replacing Ustaz Kamal Asyaari.

1. Ustaz menegaskan di antara peranan iman dalam kehidupan manusia adalah dapat mewujudkan rasa takut dalam hidup semata-mata kerana Allah.

2. Bagaimana seseorang itu takut kepada Allah?

a) dengan mendekatkan diri kepada Allah
b) dengan memiliki taqwa kepada Allah
c) dengan menunjukkan taat kepada Allah
d) dengan bersungguh-sungguh mengerjakan ibadat

Ustaz mengulas:
Allah berpesan if takut kepadaNya maka bertahajjudlah.


Sabda Rasulullah:

orang yang baik - hari ini lebih baik daripada hari semalam
orang yang rugi - hari ini sama sahaja daripada hari semalam
orang yang celaka - hari ini lebih buruk daripada hari semalam


e) dengan meninggalkan maksiat dan lagha (perkara sia sia)
f) dengan berdisiplin dalam menjalani kehidupan
g) dengan mendapat pengharapan yang diinginkan daripada Allah

Ustaz mengulas mengenai mereka yg mendapat pengharapan dr Allah

Orang2 yang akan mendapat pengharapan yang diinginkan drp Allah:
  • orang yang beriman
  • orang yang berhijrah - bertukar cara hidup
  • orang yang sanggup berjuang ke jalan Allah
Ustaz mengulas pula perihal orang yang beriman.
  • tersemat keimanannya di dalam hati
  • diucapkan dengan mulut (ustaz pesan bila bercakap tu jaga mulut)
  • dipraktikan atau diamalkan apa yang diimani
3. Ustaz menerangkan antara perkara yang melemahkan iman adalah penyakit lisan yang ada dikalangan manusia.

Apa itu penyakit lisan? Penyakit lisan ada 19:
  • mengata orang/mengumpat
  • berburuk sangka (dalam hati)
  • fitnah
  • melaga-lagakan orang
  • dusta/berbohong - iaitu menambahkan,mengurangkan, memalsukan information
  • sombong
Ustaz mengulas perihal mereka yg diclassifykan sebagai sombong.

Penyebab sombong ada 6:

a) kerana kekayaan
b) kerana kedudukan
c)kerana keturunan
d) kerana kepandaian otaknya
e) kerana kelebihan tubuh badannya/ kecantikan
f) kerana usia - di sini ustaz menegaskan orang yang sudah tua selalunya sombong and tidak mahu dengar nasihat hanya kerana nasihat itu datangnya dari orang yang lebih muda darinya.

Kelas berakhir di sini.

Thursday, July 9, 2009

Perihal Rahsia Kematian,Alam Akhirat dan Kiamat

Cebisan nota2 dari kelas yang lepas and this note dated Tuesday 24/2/2009

by Ustaz Kamal Asyaari.

1. Ustaz menyatakan bahawa apabila mati, maka tinggallah semua yang kita bangga2kan selama ini.

2. Apabila sudah mati, di dalam kubur kelak, kita akan ditayangkn gambaran Rasulullah berbaju hijau dan kemudian kita akan disoal oleh malaikat " adakah kamu kenal orang ini?"

3. Maka mereka yang selama ini tidak mengikut sunnah Nabi,roh mereka secara naturally tidak akan dapat mengenalpasti lelaki berbaju hijau itu adalah baginda Rasulullah.

4. Oleh itu, kata ustaz lagi, kita mesti ikut cara Rasulullah dengan mengamalkan sunnah2nya dan kita mesti suka dengan sunnah Rasulullah.
[My note: Sebab itu penting or wajib kita belajar hadis2 nabi. Hadis2 adalah perkara2 yang dilakukan oleh rasulullah dan juga apa2 yang rasulullah approve bila satu2 kejadian itu berlaku. So from hadis lah kita tahu apa sunnah2 baginda. Jadi, mempelajari ilmu hadis ini sama kepentingannya seperti mempelajari Al quran]

5. I tak ingat apa ustaz cerita yang led him to say the following, but i found these info really beneficial:

a) Menuntut ilmu itu wajib bagi smue orang baik wanita atau lelaki. And ilmu di sini ustaz meankan was ilmu agama. If si isteri minta izin kat suami untuk pergi menuntut ilmu:

i) if si suami tak mengizinkan - si isteri boleh melanggar arahan suami (sebab ni kes wajib, so suami tak de hak nak melarang) dan pergi menuntut ilmu. If si isteri ikut cakap suami (takut la laki pukul ke atau berkasar if die nak pi jugak menuntut ilmu) maka si suami kena tanggung dosa kejahilan isteri (hasil drp tidak menuntut ilmu) and if selepas suami ini mati dan isteri now pergi menuntut ilmu maka pahala isteri menuntut ilmu ini tidak akan sampai ke roh si suami.

ii) if si suami mengizinkan isterinya pergi menuntut ilmu, maka pahala isteri menuntut ilmu itu akan juga dirasai oleh suami. Moreover, if si suami mati, pahala isteri menuntut ilmu ini akan sampai ke roh nya.

[My note: Ha!! wahai wanita2 bergelar isteri, anda mesti tahu hak2 anda. And suami2...jangan suka sangat tunjuk macho like senang2 je tak bagi isteri pi menuntut ilmu atas alasan tak suka isteri kuar rumah sb ini ada perkara wajib dan ganjaran nya sangat besar baik utk suami yang mengizinkan juga utk si isteri yang mahu keluar dari jalan kejahilan]

b) Ustaz menegaskan kuatnya tuntutan menuntut ilmu ini sehinggakan pahala berada di dalam majlis ilmu (untuk menuntut ilmu) adalah lebih besar dari 1000x solat sunat (tak igt sgt bape ribu kali tp i was sure ustaz sebut beribu kali laaaa)

6) Tanda2 orang yang mati petanda Allah merinduinya:
a) Allah beri tanda2 kepada orang itu dia akan mati dengan orang itu terdorong berbuat kebaikan sebelum die mati. Orang2 ini akan berbuat kebaikan sebelum dia mati.

b) Bila diambang mati (sedang nazak) orang ini akan menyebut2 kalimah Allah

7) Di sini ustaz berpesan bacalah ayat2 quran kepada orang yang sedang nazak dan bukan diperdengarkan melalui cassette dan seumpamanya.

8) Ustaz juga berpesan agar kita tidak bercakap2 semasa menziarahi orang yang sedang nazak walaupon berbisik2 kerana orang yang sedang nazak ini boleh mendengar kata2 orang di sekelilingnya walaupon orang itu berbisik2. Ini akan menyukarkan keadaan orang yang sedang nazak itu yang sedang berdepan dengan sakaratul maut.

9) Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Abdullah at-Tirmidzi al-Hakim dalam Nawadir al Ushul
"Perhatikan tiga hal pada orang yang sedang meninggal dunia. Jika keningnya basah, sepasang matanya berpeluh dan hidungnya mengembang, maka itu adalah rahmat dari Allah yang turun kepadanya.
Jika ia terpejam seperti anak perawan yang dicekik, kulitnya berwarna padam dan sepasang sudut mulutnya berbuih, maka ini adalah azab dari Allah swt yang turun kepadanya"

10) Ustaz menambah lanjutan dari hadis di atas, juga sebagai petanda orang yang nazak mendapat rahmat Allah swt ialah apabila kuar airmatanya. Ustaz menceritakan bahawa tatkala saidatina Khadijah nak meninggal dunia, air matanya mengalir di hujung matanya. Maka di tanya Rasulullah mengapa beliau menangis? Adakah beliau takut? Jawab Khadijah"aku tidak takut malah menanti2 saat ini kerana rindunya hendak ketemu Allah swt tetapi aku juga sedih kerana ini bermakna aku tidak lagi dapat bersamamu membantumu dalam agama islam"

11) Ustaz juga mengulas bahawa hidung mengembang ini umpama macam kita tengah sebak menahan nangis tu (kan kembang kuncup idung kan kalau kita try nak tahan kesedihan...ha macam tu la) and mengapa ini berlaku? Kerana orang ini sebenarnya Allah menayangkan di depannya syurga yang menanti nya dan orang ini sangat terharu krana mendapat rahmat dari
Allah walaupon pada nya amalan nya tidak la seberapa...

12) Menurut Abdullah pada saat hendak meninggal dunia, sisa2 dosa dari seorang mukmin akan segera diseksa atau dibersihkan sehingga hal ini menyebabkan kening nya basah. Sementara setengah ulama berpendapat bahwa kening yang basah ini petanda bahawa ia sedang merasa malu kepada Allah kerana pernah melanggar larangan2Nya.

13) Manakala keadaan orang yang diazab oleh Allah ketika hendak mati dengan wajahnya kehitaman adalah kerana bahang api neraka sudah tempias kepada nya. Dan mulutnya berbuih adalah kerana tergamam dengan tidak boleh berkata2 kerana ditayangkan kepadanya api neraka yang menunggunya.

14) Ustaz berpesan bahwa tanda2 ini bukan lah untuk kita menabur fitnah terhadap orang yang nazak itu. Kita ditunjukkan smua ini sebagai iktibar kepada kita.

Wednesday, July 8, 2009

Menuntut ilmu

Cebisan nota2 dari kelas yang lepas...

Dalam nota i ni di tulis date 12/3/2009. I tak ingat ustaz mana yang ngajar ni. But tak kesah la kan. Yang penting ilmu yang dicatit oleh saya...

1) Orang yang duduk di dalam majlis ilmu - semua ikan2 di lautan akan berdoa untuk orang yang menuntut ilmu

2) Dari Nabi Muhammad swt - orang yang mahu mencari ilmu, Allah akan mudahkan jalan ke syurga baginya

3) Menurut imam Syafie, 6 golongan manusia yang dapat menguasai ilmu:

a) orang yang bijaksana
b) orang yang tamak terhadap ilmu
c) orang yang sabar
d) orang yang mempunyai perbelanjaan yang kukuh (utk menampung kos menuntut ilmu)
e) orang yang berkawan dengan orang2 yang berilmu
f) masa yang panjang - maknanya orang yang sanggup menempuh masa yang lama utk menguasai ilmu

4) Amalkan 'Laahaulawalakuwataillabilla....' - boleh mengubati 99 jenis penyakit dan penyakit yang paling lemah adalah rasa gelisah.

5) Orang yang tidak menyambut selawat ke atas Nabi - dikira sebagai orang bakhil

Tuesday, July 7, 2009

ZAKAT

[CEBISAN NOTA DARI KULIAH YANG LEPAS2...]

By Ustaz Dr Shihabuddin

1) Dalam bahasa melayu zakat membawa erti bertambah, berkembang, berkah, bercabang...

2) Menurut ulamak, zakat maknanya mengeluarkan harta yang dimiliki oleh seseorang yang telah mencukupi syarat dan rukunnya dan diberikan kepada orang yang berhak menerimanya.

3) Dalam Alquran perkataan zakat yang diganding dengan solat disebut sebanyak 82x and 30x yang disebut sendirian. So total perkataan zakat yang terdapat dalam Al quran adalah 112x.

4) Istilah zakat dalam Islam ada 5 nama:
a) zakat
b) sedekah - dalam surah taubah ayat 104
c)hak/haq - surah AnAm ayat 144
d) nafaqah/nafkah - surah Taubah ayat 35
e) 'afwuun - surah Al-A'raf ayat 199

5) Sifat rukun Islam terbahagi kpd 3 :
a) Qalbiyah - rukun Islam yang bersifat hati eg. puasa, solat, haji
b) Maaliyah - bersifat harta eg. zakat, haji
c) Jasadiah/Fikliah- bersifat lebih kepada tuntutan fizikal eg. haji, solat

6) Zakat terbahagi kepada 2:
a) zakat jiwa - zakat fitrah
b) zakat harta - benda yang dimiliki

7) Orang yang WAJIB mengeluarkan zakat:
a) Islam
b) orang yang mempunyai simpanan yang cukup Nisab (capai batas minimum)
c) orang yang memiliki harta tersebut setelah cukup Haul - genap setahun
d) orang yang memiliki harta tersebut dengan sempurna (ditangan kita)
e) Selepas membayar segala tanggungan hutang

Ustaz mengulas lebih detail on 'hutang' yang dimaksudkan di sini. Hutang terbahagi kepada dua:

a) hutang mu'ajal - hutang yang disegerakan untuk dibayar. Hutang ini lebih berbentuk personal iaitu hutang kita dengan orang lain or one to one

b) hutang muaajal - hutang yang boleh ditangguhkan bayarannya eg. hutang rumah dengan bank like 30thn or hutang kereta yang tempoh bayaran like 5 tahun

Dan hutang yang dimaksudkan di sini adalah yang (a) iaitu hutang mu'ajal.

8) Keutamaan (signifance) zakat:
a) kelebihan kepada orang yang memberikan harta
b) kelebihan kepada orang yang menerima
c) kelebihan dalam pandangan Allah swt

9) Kelebihan orang yang mengeluarkan zakat ada 13:

a) dapat membersihkan diri dari sifat kedekut - ustaz mengulas bahawa 'kedekut' ini ada 2 jenis:

i) bakhil - kedekut pada orang lain tetapi mewah pada diri sendiri
ii) shukhun (yg ni ssh la nak tulis rumi sb jawi tak de dlm font laaa) - kedekut pada orang lain dan juga pada diri sendiri

b) tanda rasa syukur pada nikmat harta yang dimiliki

c) sihat tubuh badan (and all the ustaz yang i belajar kata if kita selalu sakit2 atau banyak gangguan kesihatan badan, kita disarankan untuk memberi orang fakir miskin makan)

d) dapat membantu fakir miskin daripada kesusahan

e) mendapat keberkatan hidup

Ustaz menyoal bagaimana hendak mengetahui samaada kita tergolong dari orang2 yang mendapat keberkatan hidup?

Tanda2 orang yang berkat hartanya ada 7 :

a) kekuatan iman
b)rajin ibadahnya
c)cantik akhlak dan perangainya
d)memperolehi ketenangan jiwa dengan harta yang dimiliki
e) dapat manafaat dlm penggunaannya
f) mempunyai keluarga aman damai
g) berupaya membantu orang lain

Sad to say that ustaz sempat bagitahu until kelebihan ke 5 aje. Ustaz sohibuddin ni mmg sangat detail. And dia slalu diundang if the regular ustaz tak dapat hadir. So, this topic sampai sini aje....

Perihal Rahsia Kematian,Alam Akhirat dan Kiamat

By Ustaz Kamal Asyaari, Tuesday 7 july 2009 at 10.45am

Kelas dimulakan dengan menyambung dari kuliah yang lepas dengan membaca perenggan ini...

"...maka ketahuilah bahwa sesungguhnya kematian adalah bencana yang sangat mengerikan, peristiwa yang sangat dashyat, gelas yang rasanya sangat tidak segar dan petaka yang menghentikan segala kenikmatan serta kesenangan duniawi. Kematian akan memisahkan anggota2 badanmu dan menghancurkan seluruh kekuatanmu. Kematian adalah sebuah peristiwa besar dan huru hara yang mencekam. Dan hari kematian adalah awal yang akan menentukan nasibmu (ie permulaan balasan kita di akhirat)" - dari kitab Perihal Rahsia Kematian, Alam Akhirat dan Kiamat,page 28

Ulasan Ustaz Kamal lanjutan dari perenggan di atas

1) 3 golongan yang akan diseru oleh malaikat maut:

a) Mereka yang berumur 40 tahun (merangkumi 41-49 thn)
[alamak..termiss ustaz ckp ape malaikat tanye kat group ni...]. Ustaz mengatakan bahawa umur 40tahun ini adalah kemuncak kesihatan dan akal seseorang. Nabi Muhammad s.a.w start terima wahyu dari Allah swt pada usia baginda 40 tahun. Nabi Adam a.s juga start ditiupkan roh kepadanya after 40 tahun baginda dicipta oleh Allah swt.

Ok...i have asked my fren about what the malaikat maut question the 40s..." sudah sampai waktu kamu...bayarlah zakat"

b) Mereka yang berumur 50 tahun (merangkumi 51-59 thn)
Malaikat maut akan bertanya "sudah cukupkah amal kamu untuk dituai?". Ustaz mengatakan bahawa di umur 50tahun ini sepatutnya time kita sedang maintain kan amal2 soleh kita. Bukan time untuk menuntut ilmu or terkial2 tercari2 ilmu lagi.

c) Mereka yang berumur 60 tahun (merangkumi 61 keatas).
Malaikat maut akan bertanya " sudah lupakah kamu dengan seksa bila nanti kamu bangkit di akhirat kelak?". Menurut ustaz, umur 60 tahun dan ke atas ini merupakan kemuncak umur manusia. Maknanya, kalau dah capai umur ini pun masih tidak bertaubat dan beramal soleh, maka Allah swt akan 'lepas tangan' aje kat golongan ini.
Dalam satu hadith kudsi: Allah swt akan memandang orang-orang yang group 60tahun ke atas ini sebanyak 50x sehari semalam sambil Ia berkata "kamu sebenarnya sudah tua, hampir sudah hilang kebesaranmu dan sudah dekat ajalmu, sepatutnya kamu berasa malu kepadaKu seperti Aku malu untuk menyeksa orang-orang yang beriman kepadaKu".

2) Dalam surah Fatiir ayat 37 ...ustaz menyatakan para ulamak mentafsirkan perkataan 'lanjut' dlm ayat ini merujuk kepada umur 60 tahun ke atas.

3) Ustaz juga mengatakan bahawa ada 3 perkara yang akan memperingatkan kita kepada usia tua :
a) Alquran
b) Sunnah
c) Uban (maknanya bila start dah ada uban itu maknanya time nak mati mcm tak jauh dah..)


Mengulas lebih lanjut tentang usia 60tahun ke atas ini, ustaz menegur the fact that most of us sangat suka apabila dikatakan nampak muda di usia lanjut dan sangat berusaha untuk tidak nampak tua sedangkan dalam hadis, Nabi Muhamad saw bersabda bahawa UBAN itu merupakan 'cahaya' bagi orang yang beriman ( and ustaz kata so tak payah la pi color2 rambut tuuu....). Ulamak mentafsirkan perkataan 'cahaya' dalam hadis ini merujuk kepada 2 pendapat
a) surut nafasnya (maknanya dah tak active sgt la..cam sb dah makin lanjut usia)
b) hampir kepada mati


4) Ustaz menyentuh juga perihal orang yang mewasiatkan harta benda atau apa2 lah sebelom mati. Tetapi berapa ramai antara kita yang mewasiatkan orang yang akan memandikan jenazahnya pabila dia mati. Sedangkan Nabi Muhamad saw telah mewasiatkan agar saidana Ali utk memandi kan jenazah baginda pabila baginda wafat kelak dan mewasiatkan Abd Rahman Auf sbagai pembantu kepada saidina Ali.

Memandikan jenazah ini sangat penting tetapi tidak dipandang penting oleh masyarakat kita yang slalunya menyerahkan saja pada sesapa yang selalu bekerja sbagai pemandi jenazah. Ustaz mengatakan jika jenazah itu dimandikan oleh orang2 yang fasiq maka roh si mati itu akan merasa air yang dicucurkan keatasnya itu panas (ya allah, bayangkan jika si ayah meninggal dan smua orang menyuruh anak2 lelaki si mati memandikan jenazah ayahnya tetapi anak2 lelaki si mati merupakan orang yang tidak mengingati allah..bayangkan lah ape yang dirasakan oleh roh si ayah ini ketika anak2 lelakinya memandikan jenazahnya...menggelupur kena cucur dengan air panas...nauzubillah..)

5) Ustaz menegur segolongan masyarakat yang pergi menziarahi jenazah orang yang meninggal dunia tetapi hanya berborak2 di luar rumah..ketawa2..atau duduk saje2..dan tidak join menyolatkan jenazah. Ustaz stresskan di sini bahawa sesiapa yang menyolatkan jenazah seseorang itu dengan ikhlas maka pabila die mati kelak orang2 akan menyolatkan jenazah nye dgn hati ikhlas.

6) Ustaz menegaskan bahawa smua manusia akan merasakan kesakitan sakaratul maut (Nabi Muhammad saw pun merasa kesakitan mati). Tetapi kita boleh berusaha agar kesakitan yang akan kita rasakan ketika berhadapan sakaratul maut kelak merupakan kesakitan yang akan menggugurkan dosa2 kita dan bukannya kesakitan yang menyeksa dan menghina kita. Bagaimana untuk mencapai ini? Ustaz mengata ada 3 perkara yang mesti ditinggalkan:

a) tinggalkan bercakap perihal orang lain
Apabila kita bercakap perihal orang lain maka kita akan berdosa. Dosa mulut especially dan ini akan menyukarkan dan merumitkan lagi keadaan apabila kita berdepan dgn sakaratul maut kelak. Maka Ustaz menyarankan untuk mengelak dari bercakap perihal orang, amalkan solat sunat wuduk 2 rakaat selepas ambil air wuduk. Ketika kita wuduk, setiap dosa2 anggota badan kita terutama anggota wuduk akan gugur dan kemuncak gugurnya dosa2 ini ada solat sunat wuduk.

Ustaz menyentuh kisah Bilal yang ditanya oleh baginda apakah amalannya kerana ketika isra' mikraj Rasulullah terdengar bunyi selipar Bilal di syurga. Bilal akhirnya me'reveal'kan kpd Nabi bahawa beliau tidak pernah meninggalkan solat sunat wuduk selepas mengambil wuduk.

b) tinggalkan melayan orang2 (terutama yang bukan muhrim kita) yang tidak membawa manafaat atau yang tiada keperluan kepada kita dalam urusan agama.
Kerana kegiatan ini adalah dorongan syaitan. Jika kita mengikut kehendak hati yang terdorong dengan kata2 syaitan maka tatkala diambang sakaratul maut kelak, syaitan akan datang kepada kita dan ini akan menambah kesengsaraan ketika hendak mati.

c)tinggalkan membeli barang2 yang kita tidak perlukan.
Kerana barang2 yang kita simpan dan tidak digunakan dan tidak juga disedekah kan kepada mereka yang memerlukan akan mendakwa kita ketika kita berhadapan sakaratul maut kelak. Dan ini akan menyukarkan lagi roh untuk keluar dari jasad kita.


Note: For those yang tak kenal Ustaz Kamal Asyaari ni, i mengalu alukan pi la sekali pon tak pe kelas die..memang interesting betol. Actually banyak lagi nota2 dari kelas yang lepas2..insyaallah i will compile it and write them here..hai..patut dari awal kelas dah jot down kan..tak pe la..janji nak buat, ye tak...(hahahha menyejukkan hati sendiri ni..)



Wednesday, July 1, 2009

Aduhai....banyaknya yang tidak ku ketahui yang slama ini tidak pula ku cari apatah lagi ku ambil peduli...AMPUNILAH daku...

Salam to all...
Hai...lama sungguh tidak menulis dalam blog yang tidak seberapa ini. Well, kesibukan pindah rumah dan menguruskan anak2 and family and beberapa perkara sampingan lain yang tidak kurang memerlukan perhatian membuatkan masa for me to sit down and compose my thots to write in this blog selalu terbengkalai begitu sahaja...

It has been a year already since i berenti bekerja sepenuh masa di UiTM. Well, how does it feel u might wanna know??? emmm...ntah la..rasanya belom lagi terbuka hati untuk kembali bekerja full time. Memandangkan dgn tidak bekerja fulltime ni pon, faktor masa masih masalah utama. U might think that by not working full time allows me to have ALL the time for myself..emmm u are so wrong if that is what u think.

Earlier this year, i started to go to a few classes in search of knowledge. And by the end of the first week...i sat down and i thought..."masyaallah..banyaknya aku tak tahu". And i questioned myself..."nape aku tak tahu ea??"..and it took me only a few seconds to get the answer "sebab slama ini aku tak pernah peduli untuk mengambil tahu sb itu aku tak mencari pun".

It has been quite awhile since i attended these classes but my notes are everywhere and sometimes bila i nak baca2 balik pon i pon tak tahu notes yang mane dtg dulu and notes yang mane yang kemudian..So i told my hubby last nite.."hey, why not i jot down all these notes properly so that i can read it again and again and u also can read it to share all i learnt from my classes.." Hubby thought the idea was good and i thought "owh..baik record aje kat my blog so that i can share with everyone all the things i didn't know or ignore all these time and all the things i have learnt now...

Let me remind those who might read this section that my initial intention is just to record all facts and info that i gather from my agama classes (for my own personal reference). But however, if you guys also find the info beneficial to you ...i can only say ALHAMDULILLAH and would like to invite all of you to hold my hands and walk with me through my journey in finding 'keberkatan'..'keredhaan' and seeking 'petunjuk' and 'hidayah' from Allah yang Esa....